In het kort

QuizQuest is een spel bedoeld voor het onderwijs. Het kan worden gebruikt voor oefentoetsen of werkvormen tijdens de les.Een speelse manier om kennis aan te leren of te toetsen.

Hoe werkt het?

Docenten (of mede-leerlingen) kunnen meerkeuzevragen invoeren die leerlingen of studenten moeten beantwoorden. De vragen worden gesteld door bewoners van het kasteel.

Goede antwoorden leveren sleutels waarmee deuren open gaan.Hiermee komt de speler uiteindelijk bij de uitgang van het kasteel en wint het spel. De fout beantwoorde vraag wordt later in het spel door een ander karakter opnieuw gesteld. Een goed beantwoorde vraag wordt niet meer opnieuw gesteld. Dit systeem zorgt ervoor dat alle vragen van de docent goed moeten worden beantwoord. Als de vragen op zijn en het spel nog niet klaar maakt het spel gebruik van een vragenbank in het spel.

QUIZQUEST - Pegasus Software - Copyright (C) 2017-2027 Michiel Visser - michiel.pegasus@gmail.com Quiz Quest is gratis software en mag vrij worden gebruikt (zie ook licentie). Op– en aanmerkingen kunnen worden gestuurd naar Pegasus Software via het bovenstaande emailadres.

Een Quest maken?

Via deze website kan iedereen zelf een quest maken. Dat gaat in drie stappen:

 • Een account aanmaken
 • Een Quest invoeren.
 • Vragen invoeren.
Na deze drie stappen kan iedereen QuizQuest downloaden en installeren op een computer. En vervolgens kan de aangemaakte quest worden gespeeld door de Play Code in te voeren.

Vijf puzzelroutes

Er zijn vijf verschillende puzzelroutes door het kasteel, die oplopen in moeilijkheidsgraad. Een moeilijke route betekent meer tijd nodig om het spel te voltooien. Het spel kan niet op pauze worden gezet, waardoor de duur van het spel altijd gelimiteerd is. Het warm-up spel kan in 10 minuten worden gespeeld, maar Legendary duurt misschien wel 40 minuten. Maar je moet dan ook meer vragen bedenken!

Hoe moeilijker de route hoe hoger de maximale score die een speler kan halen. Het heeft dus weinig zin om het minimum aantal punten hoger dan het maximale aantal punten te laten uitkomen. Het moet wel leuk blijven...

Hieronder staan de maximale punten per moeilijkheidsgraad.

 • Warm-up: 600 punten (10 min).
 • Easy: 1000 punten (15 min).
 • Medium: 1500 (20 min).
 • Hard: 2000 (30 min).
 • Legendary: 2000 punten (40 min).

Downloaden

QuizQuest kan worden gedownload op deze website en worden geïnstalleerd op een Windows-computer. Gewoon klikken op de link en de rest wijst zich vanzelf

Spelen

Na installatie kunnen de leerlingen of studenten ermee aan de slag. Op het beginscherm staan nog wat handige instructies voor de spelers. En bij [Opties] kan het speelfiguurtje worden ingesteld op man of vrouw en het geluidsvolume worden bijgesteld.

Knoppen

 • Pijltjestoetsen - lopen in alle richtingen.
 • Spatiebalk - openmaken van deuren of weghalen van obstakels.
 • a, b, c, d - antwoord geven op de vragen (kan ook met de muis).
 • I - togen door de inventarislijst (kan ook met de muis).
 • Esc - stoppen met het programma.

Einde van het spel

Als de speler de uitgang heeft bereikt of als de tijd verstreken is stopt het spel. De speler komt nu terecht bij het [Eindscherm] waar het resultaat staat weergegeven. Een geldige score wordt opgeslagen bij de High Scores. Alle High Scores worden op dit eindscherm weergegeven.

Overigens zijn de High Scores ook te zien op deze website. Op de plek waar ook de vragen gemaakt worden.

Vragen maken?

Je kan een nieuwe vraag maken door de Quest te selecteren. Elke vraag heeft een geldig antwoord nodig en één of meerdere afleiders. Afleiders zijn verkeerde antwoorden op de vraag. Een goede afleider is eentje die aantrekkelijk is om te kiezen als de speler niet het goede antwoord weet.

Aantal vragen per moeilijkheidsgraad

Een quest kan meer vragen aan dan het minimum, maar het heeft beperkte waarde om meer vragen te maken aangezien de spelers ze dan niet te zien krijgen. De vragen worden in willekeurige volgorde aan de spelers gesteld.

 • Warm-up: 3 - 6 vragen.
 • Easy: 5 - 10 vragen.
 • Medium: 10 - 15 vragen.
 • Hard: 15 - 20 vragen.
 • Legendary: 15 - 20 vragen.

Als de vraag is opgeslagen, kan een volgende vraag worden toegevoegd. Vragen kunnen ook worden aangepast en/of verwijderd. Bij de laatste controleert de website of je nog steeds voldoende vragen hebt. Als dat niet het geval is wordt de publicatie van de Quest ongedaan gemaakt.

Publiceren

Nieuwe Quests of Quests die nog onvoldoende vragen hebben zijn nog niet gepubliceerd: de Play Code staat nog op unfinished. Zodra je voldoende vragen hebt kun je met de knop Publiceren de Quest speelklaar maken. De Quest krijgt dan een Play Code van 5 letters, waarmee spelers het spel kunnen spelen.

High Scores

Zodra spelers een quest hebben gespeeld, wordt hun score (mits geldig) opgeslagen. De scores kunnen worden bekeken en eventueel gewist bij High Scores. Deze zijn bereikbaar via de knop High Scores.